måndag 6 september 2010

Veckans boktips - Om jag stannar av Gayle Foreman.

Det här är en av mina absoluta favoritböcker! Så otroligt vacker och så bra skriven och.. ja, den är helt otrolig! Den handlar om 17åriga Mia som hamnar i koma efter en bilolycka. En bilolycka som också dödade hennes föräldrar och hennes bror. Boken går ut på att man ska få se om Mia bestämmer om hon ska stanna kvar i livet och sörja sina föräldrars död eller om hon ska ge upp och dö.
Det är en ovanlig morgon i Oregon: det har snöat ett par centimeter och skolorna är stängda. Mias familj bestämmer sig för att åka och hälsa på några vänner. Alla är glada, familjen är av den harmoniska sorten, och naturligtvis händer det som inte får hända – trafikolycka.

Mia finner sig själv stå oskadd i diket, medan hennes föräldrar har slungats ut ur bilen, krossade till oigenkännlighet. Plötsligt ser hon dock sin egen hand sticka ut ur bilvraket och inser att hon inte är oskadd som hon tror. Hon lever, svårt skadad, men står också vid sidan och ser på.

Om jag stannar utspelar sig under ett dygn, under det kritiska dygn då Mia är medvetslös men kan betrakta sig själv och alla besökarna på sjukhuset. Det är ett dygn då hon ska bestämma sig för om hon ska leva eller dö. Leva kvar i en värld utan sin familj, eller dö ifrån de som ändå finns kvar och som älskar henne?
Allt i filmen är så otroligt fint. Liksom.. det finns inget jag inte gillar med boken, så den här ett är ett MÅSTE att läsa.
Det sägs också att den ska bli till film (!!) och att Cathrine Hardwick, ett namn alla vi twihards känner igen, ska göra filmen! Gud, jag hoppas det är sant. Det är verkligen en bok som skulle kunna bli en otrolig film!

Inga kommentarer: